Flerspråklig fortellerkunst

Raymond Sereba og Beathe Frostad fra Fortellerhuset forteller et evntyr på norsk og gagu.

Raymond Sereba og Beathe Frostad fra Fortellerhuset forteller et evntyr på norsk og gagu.

 

…kunsten å leke med språk 

Flerspråklige forestillinger er fortellinger som blir fortalt parallelt på to eller flere språk. Flerspråklig fortellerkunst er ikke oversettelse, men kunsten å leke med språk; Alt fortelles ikke på begge språk, men likevel skal alle forstå hele handlingen.

 

Fortellerhusets flerspråklige forestillinger - ideen oppstod da noen av husets fortellere besøkte Den internasjonale fortellerfestivalen i Iran i 2007. Siden har Fortellerhuset, sammen med Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (morsmal.no) og på eget initiativ, utviklet en rekke flerspråklige fortellinger både i form av lydbøker, digitale bøker og dramatiserte forestillinger. I alle forestillingene er et av språkene alltid norsk. Derfor er det en like flott og berikende opplevelse både for et norskspråklig publikum og de med minoritetsspråklig bakgrunn. De fleste av forestillingene er familieforestillinger. Det vil si at de egner seg både for barn og voksne, med unntak av noen få som passer best for ungdom og et voksent publikum. 

 

Inkludering: Språk ligger i roten av vår kultur. Flerspråklige fortellinger egner seg for barn, unge og voksne. Barn og voksne vil oppleve anerkjennelse av eget morsmål, glede over å ta del i en fortelling og gjennom dette få mulighet til å samtale om felles opplevelser. Å lytte til historier er en sosial opplevelse som utvikler den muntlige fortellingen. Ved at fortellingen formidles på flere språk, blir alle ivaretatt uavhengig av bakgrunnen sin. Ikke minst kan flerspråklige fortellinger fremme et positivt bilde av samfunnet ved å feire dets kulturelle mangfold og unike historie. Ved å ha en forestilling som er åpen for alle, vil det åpnes dører mellom ulike kulturer - alle ønsker å delta i en god hendelse og kan ikke unngå å bli språklig engasjert. Fortellinger inneholder ofte etiske dilemmaer som fremmer diskusjoner og engasjement. 

Les også: