Abraham i Bibelen og Koranen

Foto: Lars Opstad/Kulturtanken 2018.

Foto: Lars Opstad/Kulturtanken 2018.

 
 

En fortellerforestilling der den bibelske Abraham møter den koranske.

Fortellingen om Abraham er kilden til vår jødisk/kristne og muslimske fellesarv. Den er spekket av dramatikk og sterke følelser: sjalusi og lojalitet, opprør og underkastelse, kall og ofring.

”Ser du de jødene der? De tror at dette landet er deres fordi det er det landet som Allah ga til deres profet Ibrahim. Men det disse jødene ikke forstår er at Ibrahim er min profet!”, forteller en palestinsk gutt som Mehda møter i Hebron.

Slik innleder fortellerne Mehda Zolfaqari og Alf Martin Lie fortellingen om Abraham. De to fortellerne har sin bakgrunn fra henholdsvis muslimsk og kristen tradisjon, og de trekker inn lignelser fra nåtid og egne erfaringer i forestillingen. Sammen utforsker de en av de mest sentrale fortellingene som har bundet tre verdensreligioner sammen, men som samtidig har vært kilden til splittelser, konflikt og krig.

Etter forestillingen blir det samtale med publikum med utgangspunkt i fortellingen. Samtalen vil dreies rundt dagsaktuelle tema som krig og forsoning, ekstremisme, kvinnesyn, idoldyrkelse og flukt.

Forestillingen ble først produsert i 2014 for Drammen Sacred Music Festival i samarbeid med DKS Buskerud, med Per Jostein Aarsand som bibelforteller og Gerogiana Keable på regi.  Den ble Nyprodusert 2018 av DKS Rogaland, med Alf Martin Lie som bibelforteller og Raymond Sereba på regi. Forestillingen har tidligere turnert for DKS Oslo, Buskerud, Oppland, Aust-Agder, Vest- Agder, Rogaland, Hordaland Troms og Finnmark og fått veldig gode omtaler:

Utøverne har gjort en formidabel innsats med forestillingen om Abraham/Ibrahim. De hellige tekstene knyttes opp mot vår verden på en måte som engasjerer og aktualiserer, og formidlingsevnen deres er bare fantastisk! Drømmen min er at alle norske ungdommer får anledning til å se denne forestillingen! Den er et perfekt utgangspunkt for samtaler om religion og flerkulturell sameksistens i en komplisert verden som leves lokalt.
— Signe Myklebust, Drammen Sakral festival
Svensedammen er den minst fleirkulturelle skulen i Drammen, Like fullt: oppmerksame elevar som fulgte med og ga god respons på spørsmåla i etterkant. Eg er veldig godt nøgd med den forma som formidlinga har fått, og dei innstrammingane som er gjort etter prøveframsyninga. På den siste formidlinga sat over 70 elevar (dei gjekk over makstalet) tyst i ein sal som ikkje er den enklaste å formidle i. Per Jostein og Mehda kommuniserer også veldig godt og tillitsfullt med ungdommane frå starten av, slik at dei blir med. På den andre formidlinga starta til og med den tøffaste gutegjengen på eine hjørnet å synge med på voggesongen.
— Stig Elvis Furuset, Den kulturelle skolesekken, Buskerud
Lærere og elever ble fengslet og fasinert. Mange av oss kjente den ene eller den andre historien, og det var så fint hvordan disse fortellingene ble flettet inn i hverandre slik at vi til sammen fikk en rikere historie. Mange av deltakerne satt og nikket gjenkjennende henholdsvis til den bibelske fortellingen eller til Koranens fortelling. Den mest rørende sekvensen var den om Hagar og Ismael i ørkenen, en historie som bare står i Koranen og som er helt sentralt i eid-feiringen.
— Gro Evensen, lærer, Arendal Voksenopplæring.

m./ Mehda Zolfaqari (koranforteller), Alf Martin Lie og Per Jostein Aarsand (biblefortellere). Varighet: 50 min, inkludert samtale. Alder: fra 13 år, anbefales for voksne. Pris: fra kr 12 900,-