OM Mehda

Mehda Zolfaqari er en fortellerkunstner som graver frem det urgamle og blåser nytt liv i det. Hun speiler religiøse og mytiske fortellinger mot personlige opplevelser og dagsaktuelle tema.

 

Mehda er født i Iran, vokste opp i en av Oslos mest multikulturelle bydeler, og har studert i Australia. Med sin kulturrike bakgrunn og språkkunnskaper henter hun frem kilder og fortellinger som er fremmed for norsk publikum og skaper et møte mellom det fremmede og det kjente og nære.

 

I en verden der spesielt religiøse tekster har blitt tolket av menn, tar Mehda på seg kvinnelige briller og forteller. Og der religion har vært kilden til splittelser og strid, bruker Mehda fortellinger fra Koranen i dialog- og forsoningsarbeid.

 

I tillegg til religiøse fortellinger, jobber hun mest med flerspråklige fortellinger, norrøne fortellinger, og iranske fortellinger. Hun har blant annet opptrådt på Sjømannskirken i Berlin, Kristen-muslimsk dialog i Hamburg og i Libanon og på Slottskappellet. I tillegg har hun turnert på skoler, barnehager og biblioteker gjennom Den kulturelle skolesekken.

 

Tidligere har hun jobbet i NRK, blant annet i barneradioen og i Kulturnytt. Hun har film- og journalistutdanning fra Australia, persisk fra UiO og tolkeutdanning og fortellerkunst fra HiOA. For tiden er hun også persisk redaktør for morsmal.no.

 

Mehda er også initiativtaker til prosjektet Dialogtreff mellom unge jøder, kristne og muslimer i Oslo; et prosjekt som hun og hennes prestevenninne Iselin Jørgensen satte i gang etter terrorangrepet 22. juli 2011. Ved å skape møteplasser for dialog, ønsket de å bidra med å forebygge splittelser og ekstremisme blant den yngre generasjonen.